Галерии

„The Paper Time Machine“: Вдахнување нов живот со боја на историски фотографии

На постарите фотографии од почетокот на фотографската историја им фали една клучна состојка за да имаат целосна живост, а тоа е бојата.

Веќе од ’70-те години од минатиот век фотографијата во боја беше доминантна како форма преку која фотографите се обидуваа на фотографската хартија да внесат живост и да ја доловат непосредноста на животот.

Праксата на колоризација на старите фотографии е оживеана во новата книга The Paper Time Machine, која ја изработи Волфганг Вајлд, творецот на Retronaut.

Целта на необичните фотографии е да ја надмине разликата меѓу историската фотографија и денешните набљудувачи.

Во колекцијата The Paper Time Machine објавени се 124 фотографии, почнувајќи од познатиот портрет на младиот Абрахам Линколн, па сè до фотографија од архивата на Волт Дизни.

To Top