Фантазмагорична космичка фотографија од формирање на ѕвезди


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


НАСА за јавноста објави досега невидени фотографии од комплексот облак „Ро Офиучи“ во чест на првата година од работењето на телескопот Џејмс Веб.

Живописниот поглед на ѕвездите слични на сонцето во комплексот облаци „Ро Офиучи“ оддалечен 390 светлосни години е првпат истражувачите да можат да го видат регионот со ситни детали, без одвлекување на вниманието од ѕвездите во преден план.

Во соопштението со фотографијата, вселенската агенција ја нарече „динамична слика што ја демантира релативната тишина на регионот – и практично бара објаснување за тоа што точно гледаме“.

„Сликата на Веб на „Ро Офиучи“ ни овозможува да бидеме сведоци на многу краток период во животниот циклус на ѕвездите со нова јасност“, рече Клаус Понтопидан, научник за проектот Веб во Научниот институт за вселенски телескоп во Балтимор, Мериленд.

„Нашето сонце помина низ оваа фаза многу одамна, а сега ја имаме технологијата да го видиме почетокот на приказната за друга ѕвезда“, додаде Понтопидан.

Некои ѕвезди на сликата покажаа „сенки што укажуваат на протопланетарни дискови“, потенцијални идни планетарни системи во создавањето, според соопштението на НАСА што го објави „Гардијан“.