Ова откритие старо 9,7 милиони години би можело да ја промени историјата

Откривањето на заб кој е стар 9,7 милиони години би можело да ја промени историјата за настанокот на првата цивилизација на нашата планета.

Забот е откриен во местото Епелшеим и не наликува на оние кои наликуваат на човековата врста пронајдени во Европа и Азија. Ова откритие укажува на тоа дека во Европа се појавуваат првите луѓе.

Истражувачите пред повеќе време го пронашле забот, но заради неговата важност дури сега го објавуваат тоа. Ова можеби ќе значи ново пишување на историјата.

Детална анализа ќе следува во наредните денови. До сега се веруваше дека модерната цивилизација се појавила во Источна Африка пред 400.000 години. Се верува дека човекот настанал во Африка пред 6 до 8 милиони години, иако фосили од тоа време се многу ретки.