Откриено: Еве зошто на Марс нема живот!

Научниците открија дека површината на Црвенaта планета е прекриена со отровен коктел од хемикалии, кои во комбинација со УВ зраците може да го уништат било кој жив организам.

Станува збор за перхлорат, хемиско соединение кое приридно се наоѓа на Земјата, каде е во стабилна состојба, но на Марс може да предизвика вистински хаос.

Истражувачите од Универзитетот во Единбург првo изложиле бактерии на ултравиолетово зрачење слично на она на Марс, а бактериите биле уништени за една минута.

Во следниот чекор, тие помешале магнезиум перхлорат со бактерии и ја изложиле мешавината на истото зрачење. Овој пат, бактериите се уништиле за 30 секунди.