Вебкафе

Омилени на германските крадци: Еве кои автомобили се најчесто крадени во Германија

Според статистичките податоци од извештајот на Здружението на германската осигурителна индустрија (ГДВ) минатата година во Германија се пријавени 14229 автомобили со каско осигурување. Направената штета е во противвредност од околу 280 милиони евра, пренесуваат медиумите.

Посебно популарни меѓу крадците биле СУВ возилата. Најомилен за крадење бил автомобилот БВМ –Х6 од втората генерација. Интересно меѓу најомилените се и пет модели на Тојота и Лексус.

На листата на десет најомилени автомобили за крадците во Германија се :

Модел – генерација:

БВМ –Х6 од (втората генерација)

Ланд Ровер Велар –(1 генерација)

Мазда ЦХ -5 (втората генерација)

Лексус ЦТ 200 (1 генерација)

Тојота Приус Плус (1 генерација)

Ланд Ровер –рангер ровер (3 генерација)

Лексус – НХ (1 генерација)

Рено Талисман (1 генерација)

Тојота ГТ86 (1 генерација)

Тојота РАВ 4 (4 генерација)

Истиот извор наведува дека крадците во Германија во 2019 година украле помалку нови автомобили, нивна цел повеќе биле автомобили стари меѓу две и три години.

Според стручњаците причина за тоа е што новите модели најверојатно имаат подобра заштита од крадење.

To Top