Небесна височина на Дуплантис за нов светски рекорд во скок со стап (снимка)


Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


Неверојатниот 22-годишен атлетичар Арман Дуплантис скокна 6,21 метри и за цел сантиметар го подобри сопствениот личен рекорд, притоа ги остави сите конкуренти далеку зад себе.

Дуплантис по петти пат го соборува светскиот рекорд кој сам го поставуваше претходно од 2020-та па наваму а сега ќе добие и парична награда од 100.000 долари за овој подвиг на Светското атлетско првенство.