Не се за жалење: Албанците поседуваат богатство од 21 милијарда долари


Викенд најава: Интер - Милан, Тотенхем - Ман.Сити и Феенорд - ПСВ ↓↓↓Извештајот за глобалното богатство на Кредит Свис покажал дека вкупното богатство на албанскиот народ изнесува 21 милијарди американски долари. Според податоците на финансиската институција за 16 години Албанците успеале тројно да го зголемат личното богатство.

Авторите на Извештајот нагласуваат дека 0,7 отсто од возрасните Албанци се милионери. Според нив околу 16.000 луѓе имаат активи над еден милион долари.

Поголемиот број Албанци – 73,3 проценти имаат активи под 10.000 долари.

Речиси 26 отсто од Албаниците имаат сопственост вредна од 10.000 до 100.000 долари.