Не е фатаморгана: Baharash Architecture ќе градат еко одморалиште среде пустина


Кој ќе тепа на Ел Класико!? ↓↓↓


Студиото Baharash Architecture ги објави плановите за својот дизајн за најзеленото еко одморалиште на светот, кое ќе биде изградено во Обединети Арапски Емирати.

11.3.Eco-Resort_Baharash-Architecture1

Сместен во Ливи, јужниот регион на ОАЕ, резерватот е само еден од многуте слични проекти, кои оваа еко компанија ќе ги реализира во следните неколку години. Оваа оаза ќе биде готова до 2020 година.

На покривот во облик на ѕвезда ќе бидат вградени соларни панели, кои ќе го снабдуваат одморалиштето од 14.586 метри квадратни со електрична енергија.

11.3.Eco-Resort_Baharash-Architecture4

11.3.Eco-Resort_Baharash-Architecture2

Водата ќе се црпи директно од длабокиот бунар, а ќе има и дополнителни еколошки мерки за третирање на отпадните води на самото место и нивно рециклирање и користење за наводнување на земјиштето, нула емисии на штетни гасови по животната средина и изградба на систем за автоматско решавање на проблемот со сметот.

11.3.Eco-Resort_Baharash-Architecture3

Во еко резерватот ќе има 84 меѓусебно поврзани апартмани, кои ќе имаат поглед кон изворот и неговата оаза.

11.3.Eco-Resort_Baharash-Architecture5