NCAP го прогласи најбезбедниот автомобил на светот


Ep.2 Urban Explorer: Каде да се пирсате во Скопје!? ↓↓↓


Новата Mazda CX-30, Mercedes GLB и Ford Explorer се единствените автомобилски модели кои од независното тело за проценка на безбедноста на возилата во Европа NCAP добија 5 sвезди во последната рунда на тестирање за безбедност.

Ford Explorer
Mercedes GLB

Mazda ја доби досега најдобрата оценка за заштита на возрасните патници.

Mazda CX-30

Јапонскиот SUV модел постигна оценка од 99 проценти во категоријата за заштита на возрасни патници, и доби максимален број поени за тестови за странични удари и симулација на странични удари во дрво.

„Ова е навистина импресивен модел. Во случај на несреќа, има многу малку места што се побезбедни од предните седишта на Mazda CX-30″, изјави Метју Ејвори, од компанијата за тестирање NCAP.

CX-30 исто така доби оценка од 86% за заштита на децата, 80% за ранливи учесници во сообраќајот и 77% за безбедносни функции.