Најлудиот фестивал на светот: Голотија, утопија и град кој исчезнува без трага


Уште еден поткаст! Fat Cacko: Од гитара до Fat kitchen bistro и најдобриот бургер во градот ↓↓↓


„Burning Man“ многумина го опишуваат како најлудиот фестивал на светот. Иако температурите ова лето на глобално ниво беа нешто повисоки од нормално, посетителите не ги спречи да уживаат во најжешкиот фестивал кој се одржува во пустина.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bryan Kroten (@bryankroten) on

„Burning Man“ оваа година се одржа од 25 август до 2 септември, во пустината Блек Рок, Невада, и беше еднакво фантастичен како и секоја година.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ryan Huffman (@ryanhuffmann) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Artsy (@artsy) on

Фестивалот името го добил по традиционалното палење на дрвените конструкции кое се случува за време на настанот. Првото издание на „Burning Man“ се одржало во 1986 година во Сан Франциско. Го организирале Лери Харви и Џери Џејмс и оттогаш се организира секоја година во последната недела од последната недела од месец август, до првиот понеделник од месец септември. На него учествуваат многу креативни луѓе кои сакаат да ја изразат својата уметничка страна.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Affct (@affct.official) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by AUMI (@burner.fashion) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Thomas Leonard (@thomasleonard) on

Креативноста, уметничкиот израз, граѓанаската одговорност и поврзаноста на заедницата се дел од главните начела на „Burning Man“, кој во меѓувреме од антикапиталистички боемски фестивал, се претвори во настан на кој за да присуствувате, според некои проценки, треба да одделите најмалку 1.500 долари. Оние најсоживеаните во атмосферата за учество знаат да одвојат и до 20.000 долари.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andrey Rossin (@drerossin) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Екатерина (@catrinyan) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ~*° Angel Kelsey °*~ (@angelkelseyupdates) on

Во Невада, за време на одржувањето на фестивалот, буквално никнува привремено изграден град, Блек Рок Сити, кој со десетици илјади посетители секоја година делува по малку утописки. Фестивалот нема официјален список на изведувачи или воопшто најавени изведувачи, а организаторите го опишуваат како „скапо случување на повеќе нивоа“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Henry Wu (@humminglion) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Matt Moreno (@mateo775) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andrejs Zavadskis (@zavadskis) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yaqi Zheng (@yaqizheng) on

Покрај бројните уметници кои на овој фестивал стигнуваат од сите страни на светот, овде често можат да се затекнат и најголемите богаташи и бизнисмени од Силиконската долина, а глетките од фестивалот изгледаат импресивно.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Brian Baldrati™ (@isthisreal) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Екатерина (@catrinyan) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tal Navarro (@talnavarro) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Megan Waters (@megzyy_) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sarah Hardel (@sarahardel) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ⚡️Simi & Haze⚡️ (@simihaze) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Burningman 2019 Moments (@burningman2019_) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sarah Hardel (@sarahardel) on