Монета стара над 1.900 години и вредна еден милион долари вратена во Израел

По речиси 20 години поминати во пребарување на различни континенти и вмешаност на бројни детективи, пронајдена е ретка монета од 69 година од нашата ера вредна милион долари и конечно е вратена во Израел.

Станува збор за сребрена монета богата со симболика, која е дел од историјата бидејќи била кована за време на еврејското востание пред речиси 2000 години. Во 2002 година била украден во Израел, но на крајот е пронајдена и вратена во земјата на потеклото.

Сагата започнала кога Израелската управа за антиквитети (ИАА) од информирани извори дознала дека монета ископана во долината Ела, јужно од Ерусалим, ја украле Палестинците.

ИАА потоа поминала 15 години обидувајќи се да ја лоцира и пронајде монетата која поминала низ бројните нелегални пазари за антиквитети во Израел, Јордан и Велика Британија. На крајот била извезена во Соединетите Држави каде што била понудена на аукција одржана во Денвер, Колорадо во 2017 година.

ИАА ги предупредила американските власти за пронајдената монета, по што е покрената истрага. Во неа учествувале и Одделот за антиквитети на окружниот обвинител на Менхетен (АТУ), кој издал судски налог за враќање на монетата во Израел.

Вредниот дел од историјата во понеделникот бил предаден на канцеларијата на окружниот обвинител на Менхетен, на кој присуствувале американски и израелски претставници, вклучително и амбасадорот на Израел во ОН Гилад Ердан.

„Денес им се придружуваме на нашите партнери за да вратиме неверојатно ретко парче од израелската историја, монета од четвртина шекел, симбол на независноста од времето на римското присуство во сегашниот модерен Израел“, изјавил агентот кој водел дел од американската истрага, Рики Џеј Пател.

Сребрената монета со врежани еврејски мотиви е една од само четирите од ваков вид за кои се знае дека постојат.

ИАА го датира во 69 година од нашата ера – четвртата година од Големото еврејско востание. Ковањето таква монета всушност значело „прогласување еврејска независност во земјата на Израел“, рече Илан Хадад од ИАА.

Големото востание било бунт на Евреите од Јудеја против угнетувачкото владеење на Римјаните, кои ставиле крај на еврејската независност во областа еден век порано.