Младите Швеѓани полудеа по трендот на вградување чип во раката – еве ја причината


Македонија - Малта: Ни треба победа и тоа не каква било, туку газење треба! ↓↓↓Помладите генерации на Швеѓани на големо го следат трендот на вградување на „авто-чипирање“ кое се извршува преку хируршка интервенција.

Вградувањето на чип со големина на зрно ориз се прави со помош на оперативен зафат, а чипот се вградува во делот меѓу палецот и показалецот. Неговата функција е замена на сите картички и електронски клучеви кои одамна се неодминлив дел од секојдневието.

Чипот вграден во раката го менува електронскиот паричник, кредитната картичка, пасошот, како и сите врсти на електронски клучеви. Наместо картичката да се вади од паричникот доволно е само раката да се стави во близина на читачот на картички или ПОС терминалот. Со тоа, младите во Шведска се раатисуваат од сите тие клучеви и картички кои досега беа принудени да ги носат со себе.

Цената на чипот заедно со вградувањето изнесува околу 180 долари.

Важно е да се напомени и фактот дека во чипот нема ГПС, што значи дека е невозможно да се следи човекот кој има вграден чип