Министерството за економија го објави огласот за финансиска поддршка за потрошена струја за лица со ниски примања


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Министерството за економија денеска го објави јавниот оглас на кој ќе можат да се пријавуваат лица со ниски примања за финансиска поддршка за потрошена електрична енергија за 2022 година.

Согласно јавниот повик од 600 до 800 денари пониски сметки за струја ќе добијат над 7.500 домаќинства со ниски приходи во период од 12 меесеци. За оваа мерка се обезбедени 60 милиони денари.

Финансиска поддршка ќе добијат домаќинствата чии редовни месечни примања не го надминуваат нето приходот од 30.000 денари и тоа за: самец до 15.194 денари; домаќинство со два члена до 18.000 денари; домаќинство со три члена до 21.000 денари, домаќинство со четири члена до 25.000 денари; и домаќинство со пет члена и повеќе до 30.000 денари.

Јавниот повик и потребната документација може да се најде на веб-страната на Министерството за економија на линкот ТУКА.