Милорад Легија со шокантни изјави во својата книга: Гардата од Аркан уште е активна

Милорад Улемек познат како Легија, во неговата книга „Во гнездото на тигарот“, каде ги опишува времињата и настаните поминати во Српската доброволска гарда (СДГ) основана од Жељко Ражнатовиќ-Аркан, тврди дека оваа гарда е сè уште активна и дејствува на српска територија.

Легија откри во најновата книга „ Во тигорвото гнездо“, во која го опишува времето поминато во гардата на Аркан, која како што тврди, била дел од Југословенската народна армија (ЈНА). Вистина дека се „ смешни тврдењата“ дека „ тигирите“, како што се наречени припадници на Гардата, во војна дека оделе да ограбуваат фрижидери, шпорети и видео рекордери.

„Не е точно дека Гардата ја основаа криминалци. Неа ја основаа српски патриоти кои не сакаа сами да застанат во одбрана на српскиот народ. И ден- денска се прави денеска неправда кон Гардата така што ја нарекуваат паравојна формација. Тоа не е точно. Од своето појавување на вуковарското боиште, Гардата е составена под команда на тогашната ЈНА, а подоцна под команда на Српската војска Крајин“, наведува Легијата и додава:

„На идеја за основање на гардата дојде Аркан кога видел како разни ликови покрај Шешељ и Вук се шеткаат меѓу навивачите, обидувајќи се да ги приклучат во своите партии. Аркан сметаше дека ако веќе треба да се направи нешто за целиот загрозен српски народ, тогаш тоа би требало да биде коректно, а не да се оди по некакви митинзи и да јадат јагнешко“.

Улемек пишува дека во Гардата владеело единство и вера

„Во времето кога Градата постоеше, и покрај тоа што и денеска делумно постои, не знаете какво другарство и единство владееше во неа. Затоа тврдењата дека тоа било некакво друштво на пропалици кои сме сакале да ги тргнеме од рацете на законот и за да одиме таму да крадеме и убиваме се живо и мртво не се точни, нагласил тој.

Легија открива и како Аркан дошол до куќата во Дедиње, која своевремено била и штаб на Гардата. Инаку, Аркан н на тоа место во средината на 90-тите години изградил друга вила во која денеска живее неговото семејство.

Се зборуваше тогаш по градот дека таа куќа ја добил на една маратонска партија покер. Ликот против кого играл останал без пари, и мислејќи дека може да се извади, ја дал куќата под залог.