Ледените исландски пештери – природен феномен кој се менува од ден во ден


Ќе игра ли Елмас против Баерн Минхен!? ↓↓↓


Ледените пештери на Исланд се неверојатен природен феномен што никогаш не изгледа исто два дена по ред.

5.1.ice-caves1

Научникот Хелен Бјорнсдотир, која го истражува овој феномен, го одредува сигурносното ниво на овие променливи пештери пред туристите да влезат во нив.

5.1.ice-caves2

„Она што најмногу ме привлекува кон овие пештери е тоа што се уникатни. Секое влегување во овој глечерски мраз е незаборавно искуство“, вели Бјорнсдотир за metro.co.uk.

5.1.ice-caves3

Бјорнсдотир, како што вели, секогаш го пронаоѓа необичниот факт дека пештерата каква ја видела еден ден никогаш веќе нема да биде иста. Сепак, таа нагласува дека овие пештери се многу опасни.

5.1.ice-caves4

„Често мораме да отстраниме бројни мразулци кои се создаваат на врвот пред туристите да влезат. Исто така, моравме да отстраниме оделни делови од глечерот од влезот за тој да не се урне. Во тој случај туристите ќе беа заробени внатре. Мразот внатре во пештерата се топи многу брзо и сигурносната ситуација брзо се менува“, објасни Бјорнсдотир.

5.1.ice-caves5

И покрај бројните опасности, сепак, не е можно да им се одолее на овие преубави пештери.

Ice Cave Group Photo