Култниот портрет на Мерилин Монро направен од Ворхол продаден за ненормална цена


Викендов дерби, до дерби - се враќа клубскиот фудбал! ↓↓↓Култниот портрет на актерката Мерилин Монро, направен во 1964 година од страна на легендарниот Енди Ворхол, поп икона од 1960-тите, продаден е на аукција за 195 милиони долари, рекордна цена постигната на аукција за дело на американски уметник.

Имено, аукцијата завршила со продажна цена од 170 милиони долари која со даноци и такси се искачи на 195 милиони.

Сликата, насловена како Shot Sage Blue на Мерлин од Ворхол, е создадена во сито печат, и ја прикажува актерка со светло жолта коса, розево лице и светло сина сенка за очи, и е еден од петте портрети на Ворхол на познатата актерка. Ворхол го направил во 1964 година, по смртта на Мерилин во 1962 година, и оттогаш се смета за едно од најпознатите дела на поп-арт.

Сликата е базирана на промотивната фотографија на Монро од филмот Нијагара од 1953 година.

„Ворхол ја користеше техниката на свила во овие слики, која никогаш повеќе не ја користеше бидејќи му беше премногу комплицирана “, рече Алекс Ротер, шеф на одделот за уметност во аукциската куќа Кристи. „Сликата е апсолутен врв на американскиот поп и го надминува жанрот на портрет и ја отелотворува уметноста и културата на 20 век“, рече тој.

Портретот бил дел од колекцијата на швајцарски трговци со уметнички дела Томас и Дорис Аман од Цирих, а бил продаден на аукцијата на Кристи во Њујорк.

Претпродажните проценки достигнале дури 200 милиони долари. Целиот приход од продажбата оди во фондација посветена на подобрување на условите за живот на децата ширум светот.

Продажбата го собори претходниот ценовен рекорд за американско уметничко дело понудено на аукција за 110,5 милиони долари, колку што беше постигнато во 2017 година за сликата на Жан-Мишел Баскија од 1982 година.