Креативност и енергетска ефикасност во 10м² – еколошка студентска куќарка

Архитектите од “Tengbom Architects” ја развија и реализираа идејата за студентската куќарка со површинска зафатнина од 10 м² која е достапна за секого, еколошка и практична во однос на дизајнот и материјалите. Проектот е резултат на успешна соработка на прозведувачот од дрвна индустрија “Martinsons” и компанија “AF Bostäder” која работи со недвижнини.

11.4.studentska-kukjarka1

Иако просторот е намален од 25 квадратни метри на само 10, оваа куќарка нуди катче за спиење, кујна и купатило. Со помош на ефикасен план на куќата и вкрстеното лепење на ламинатот од кој е направена, цената за сместување на студентите е намалена за 50%, а влијанието на животната средина е значително подобрено.

11.4.studentska-kukjarka2

11.4.studentska-kukjarka3

11.4.studentska-kukjarka4

11.4.studentska-kukjarka5

11.4.studentska-kukjarka6