Живот

Корисните и лековити влијанија на тегавецот

Со векови наназад луѓето го користеле тегавецот во медицински цели. Сметале дека е растение кое лекува се од каснување од куче, чир, па до епилепсија и хемороиди.

Студии го докажале ефектот на ова растение – антивирусно, антимикробно, антитоксично и диуретично.

Помага за смирување на кашлица и воспаление на слузокожата од горниот респираторен тракт како и за редица кожни воспаленија. Исто така се смета дека тегавецот е доста ефикасен при лечење на хроничен бронхит.

Има медицински докази и за ползите на растението при алтернативно лечење на астма, емфизем, проблеми со мочниот меур, шеќер, цистит, хемороиди, синузит и грип.

Растението може да се консумира свежо како салата или пак на пареа. Го има насекаде, почнувајќи од пролетта па до доцна есен.

To Top