Какво време ќе имаме – петочна и викенд прогноза


Шанса да станеш YouTuber! Приклучи се! ↓↓↓


Ниту петок нема да донесе некоја значителна метео промена. Рано наутро во крајните јужни делови од земјата ќе врне слаб дожд.

Претпладнето ќе боде претежно облачно низ земјава, со улови за подолги дончеви периоди во источниот регион. Попладне во западниот крај ќе се наоблачи позначајно. Од оваа облачност во споменатиот крај ќе очекуваме слаб повремен дожд.

Максималната температура ќе  има вредност помеѓу 10°С и 14°С низ поголем дел од котлините, а на повисоките места околу 8°С.

Скопскиот регион очекува умерено облачно време,без некоја особена шанса за дожд. Можн е сосема слабо да „проврне“ приквечер. Температурата ќе има вредност околу 12°С.

Сабота ќе биде врнежлив ден. Уште од рано наутро врнежите ќе продресираат од крајниот западен регион кон исток. До доцна претпладне ќе зафафат поголем дел од територијата на земјава. Поинтензивен дождот ќе биде околу пладне во планинсите делови на западот. Истовремено на Шарско – Корабскиот масиф на висина над 1800 метри ќе врне снег.
Доцна попладне врнежите ќе слабеат и престануваат во западниот регион, додека истото ќе се случува навечер во источниот крај.

Ќе дува умерен, локално засилен јужен ветер.

Максималната температура ќе биде диктирана од јужното струење и истиата ќе биде над просекот за овој дел од годината. Ќе има вредност помеѓу 13°С и 16°С низ поголем дел од котлините, а на повисоките места околу 10°С.

Вториот ден од викендот ќе има подобри метео услови. Уште од рано наутро ќе разведрува, а околу пладне ќе биде релативно сончево низ земјава. Ветерот ќе биде послаб во однос на сабота.
Температурата, иако ќе биде сончево, сепак ќе биде пониска од саботната за околу 2°С.