Како се правеше опиум по македонските полиња – редок видео материјал


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Факт е дека афионот е земјоделска култура која може да носи големи финансиски приходи за нашиот буџет доколку повторно се интензивира неговото враќање и одгледување на македонските ниви, бидејќи нашето поднебје има услови во кои вирее најквалитетниот афион на светот.

А афионот е и тоа како баран поради неговите лековити и хранливи состојки и карактеристики, но наместо да го произведуваме дома и да имаме бенефит и профит од тоа, нашата фармацевтска индустрија е принудена да увезува афионови чушки и слама за нивните потреби, бидејќи кај нас има енормно опаѓање во одгледувањето на оваа култура.

Еве како се одгледуваше афион на македонските полиња во 1950 година.