И Холандија, по примерот на Финска, ќе исплаќа минимална плата на невработените


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Холандија одлучи да се вклучи во социјалниот експеримент до кој на невработените ќе им исплаќа месечна минимална плата.

Проект ќе се реализира годинава и треба да трае две години.

Подржувачите на проектот сметаат дека на овој начин невработените ќе бидат позаштитени, а на сиромашните тој би им обезбедил храна, засолниште и други основни потреби за живот.

Оние пак, што се против ваквиот начин на решавање на проблемот со невработеноста тврдат дека со него се демотивираат невработените.

Проектот прва почна да го спроведува Финска која веќе ја исплаќе плата на невработените.