Како се изведува и изгледа вселувањето во Белата Куќа – овие факти не сте ги знаеле

Секој од вас, барем еднаш, ако не семејно, тогаш како студент, или евентуално барем на десетина дена кога се оди на одмор, го почувствувал товарот и напорноста на преселувањето на дел од личните ствари од едно на друго место.

Е сега, замислете да треба да се изорганизирате за да ги преселите сите ваши ствари кои ги поседувате, ама буквално сите, од еден град во друг, и тоа за само 12 часа во кои треба да завршите буквално сè, а притоа во игра да е, ни помалку ни повеќе, туку Белата Куќа како ваше одредиште за преселба. На 20-ти јануари, новиот претседател ќе ја преземе Белата Куќа, па interior.mk пренесува што сè го очекува идното Прво семејство во САД во рамки на овој нималку едноставен, туку напротив, комплексен процес.

12-11-bela-kukja-vseluvanje3

1. Вселувањето не може да започне се до пладне на денот на инаугурацијата

Избраниот претседател не може да се всели ниту една минута порано. „Не ни е дозволен пристап во Белата куќа до пладне на 20- ти јануари, па ние треба да работиме речиси од надворешни локација и да се организираме логистички таму“, вели Бредли Блекман, кој беше заменик асистент на  претседателот Џорџ В. Буш и одговорен за планирање на секоја минута од неговото време- вклучувајќи го и денот на вселување. „Вселувањето е систематски организирано, како воените маневри”.

12-11-bela-kukja-vseluvanje2

2. Има само 12 часа за вселување, чистење и средување

Зошто вселувањето е како воен маневар? Затоа што се случува брзо. „Службеници од Управата за општи услуги ги одселуваат и вселуваат луѓето, кречат и ставаат нови теписи”, вели Блекман. „Потребни се сите 12 часа за да се заврши се. Тие се таму до полноќ”. Личниот избор на декор од Првото семејство ќе се направи по вселувањето.

12-11-bela-kukja-vseluvanje1

3. Првото семејство е одговорно да си донесе сè во Белата Куќа

Нешто што повеќето луѓе не го знаат: Првото семејство е одговорно за носење на сите нивни предмети во Белата Куќа. „Тие имаат координација со владата преку приватни преселувачи”, вели Блекман. На пример, претседателот Обама мораше да ги покрие трошоците за превоз (или со лични средства или пари собрани за кампањата) за да ги пренесе своите предмети од Чикаго во Вашингтон.  Откако предметите на новоизбраниот претседател пристигнуваат, персоналот го зема имотот и започнува со распакување.

12-11-bela-kukja-vseluvanje4

4. Во меѓувреме, претседателот го минува денот на инаугурација

Главниот помошник го координира денот на вселување, давајќи му на персоналот на Белата Куќа планови и фотографии кои покажуваат каде оди секој предмет (тоа се логистички прашања кои новоизбраниот Претседател претходно ги договара со главниот помошник). “Во текот на процесот на вселување, Првото семејство е на инаугурацијата или ја гледа парадата”, вели Блекман. „По завршувањето на  парадата следат инаугуративни балови, така што тоа е надвор од куќата долго време, овозможувајќи сето тоа да се случи“.

12-11-bela-kukja-vseluvanje5

5. Има голема флексибилност за декорирање на Овалната соба

Откако ќе се всели претседателот, тој или таа може комплетно да ја преуреди Овалната соба. Тоа може да биде менување на уметничките дела на ѕидовите, книгите на полиците, па дури и фотелјите, софите и други парчиња мебел, велат од ABC News.

12-11-bela-kukja-vseluvanje6

6. Вселувањето не ги вклучува само приватните простории

Блекман проценува дека работат околу 500 луѓе да ја вселат целата нова администрација. „Дури и во случај да има демократ во Белата куќа и демократ да е избран за следен претседател, исто е како да доаѓа републиканец, бидејќи избраниот претседател ќе си донесе свои луѓе,” вели Блекман. „Затоа, службениците го реорганизираат западното крило”.

12-11-bela-kukja-vseluvanje10

7. Првата задача: Планирање на сопствениот погреб

Можеби звучи шокантно, морбидно и бизарно, но за време на првата недела по вселувањето во Белата Куќа, Претседателот треба да си го испланира својот погреб ако нешто се случи за време на неговото претседателствување, вели Блакеман.

12-11-bela-kukja-vseluvanje7

8. Одбраниот претседател има шанса да си одбере нов готвач

За време на првата недела по вселувањето, претседателот може да си назначи кој ќе готви за неговото семејство. „Можеби не им се допаѓа готвачот кој е таму,” вели Блекман. „Но тие најверојатно, нема да јадат првиот ден во Белата Куќа. Првиот оброк најверојатно ќе биде наредното утро за појадок.”

12-11-bela-kukja-vseluvanje8

9. Новиот претседател добива нова лимузина

Новиот претседател е опремен со нов државен автомобил со последни безбедносни карактеристики (повеќето познати само на Тајната Служба).  Исто така, ако тоа не е покриено пред вселувањето, новоизбраниот Претседател ќе се запознае со нешта кои се топ-тајна за итни случаи, апаратура на Белата куќа која беше поставена по 9/11, вели Блекман.

12-11-bela-kukja-vseluvanje9

10. Се менува галеријата фотографии на Претседателот

Пред Кабинетот има ротирачка фото-галерија на претседателот, вклучувајќи и слики од него на средбата со светските лидери и сојузници, пренесува ABC News. На денот на вселувањето, фотографиите се менуваат за нови, на пример, оние на новиот претседател од церемонијата на инаугурацијата.