Кафе и виски за живот до 100-ка – така вели Марио Ротели


Ep.2 Urban Explorer: Каде да се пирсате во Скопје!? ↓↓↓


Ако сакате да живеете што подолго тогаш малку виски во кафето и не е така лоша идеја, барем ако го слушате советот на Марио Ротели од Џорџија.

-Во последните 100 години секое утро пијам каде со малку виски во него. Сум бил на доктор само три пати во овие 100 години. Тој е мртов, а јас сум уште жив, вели овој 107-годишен старец.

2-11-kafe-viski1

Освен малото количество на виски во кафето, тој препорачува да секој ден да си го направите убав ден и никогаш да не ги оптоварувате своите мисли со грижи. И така ништо не е вечно? Зошто да се грижите кога дури и најлошите нешта кога тогаш мора да завршат?

Тој не е единствениот кој препорачува алкохол за подолг живот. Антонио Докампо Гарсија кој исто така живеел 107 години пиел две шишиња вино за ручек и вечера. Освен тоа консумирал бренди за појадок.

2-11-kafe-viski3

Милдред Боверс (103) цел живот пиел пиво, додека Ненси Ламперт (101) се колне дека доживеала длабока старост благодарение на виното.

Сепак, пред да посегнете по шишето вино или виски имајте предвид дека ваквите тврдење не се научно докажани и она што функционира за еден не значи дека функционира за друг. Истражувањата покажуваат дека генетиката е навистина чудна работа, па кај некого виски во кафето или пак чаша вино со ручекот може да влијаат навистина позитивно врз здравјето.