Јавниот долг се искачи на 50,6% од бруто домашниот производ


Дерби до Дерби! Комплетен фудбалски викенд ↓↓↓


Скоро 4 милијарди 760 милиони евра или 50,6% од БДП изнесува јавниот долг заклучно со третиот квартал објави министерството за финасии, што претставува раст за 1,2 %  или за над 486 милиони евра споредбено со претходното тримесечје. 

Инаку ова е рекордно ниво на јавниот долг. Низ годините тој постојано се зголемува.

Од 2007 долгот во процентаулен износ е дуплиран тогаш изнесуваше 25,8 % од БДП за во 2008 да има благо намалување на 23 % и потоа се искачува од година во година осум години по ред без застој и достигнува ниво од 50,6 % од БДП.

ЈАВЕН ДОЛГ КАКО % ОД БДП
Q3-2016  50,6%
Q2-2016  45,4%
Q1-2016  46%
2015     46,7%
>2014    45,8 %
2013     40,3%
2012     38,3%
2011     32%
2010     27,2%
2009     26,2%
2008     23%
2007     25,8%
2006     33,2%
извор: Министерство за финасии