Идитарод – трка на 1.500 километри преку Алјаска во брутални зимски услови

The Iditarod Trail Sled Dog Race е трка со кучиња и санки долж територијата на Алјаска, од Енкориџ до Ном, во должина од околу 1.500 километри која се одржува секој март.

Тимовите се сочинети од 14 кучиња кои ја влечат санката и еден човек кој е лидер на тимот. Правилата наложуваат барем 5 од кучињата со кои еден тим ја започнува трката мора да бидат во запрегата на целната линија.

Рекордер на оваа трка која се одвива во брутални зимски услови преку целата територија на државата Алјаска е 57-годишниот Мич Сиви, најстар и најбрз натпреварувач кој победил на трката, со време од 8 дена, 3 часа, 40 минути и 13 секунди.