И можно е: Витамин што жените во педесеттите треба да го избегнуваат!

И можно е: Витамин што жените во педесеттите треба да го избегнуваат!

Шанса да станеш YouTuber! Приклучи се! ↓↓↓


Најновото истражување на Харвард покажа дека ретинолот, односно витаминот А, е штетен за жените во педесеттите години и може да ги влоши проблемите со коските.

Постои витамин поврзан со убава кожа, здрава коса и нокти и подобар вид, но најновото истражување на Харвард сугерира дека тој има многу негативна страна, особено штетна за жените во педесеттите години и постари. Витаминот А, докажаа научниците, може да има негативен ефект врз коските, па затоа жените постари од педесет години мора да бидат многу внимателни со внесувањето на оваа хранлива состојка.

Што се витамини и зошто ни се потребни?

Витамините се есенцијални органски соединенија кои играат клучна улога во правилното функционирање на нашето тело. Сепак, нашето тело може да произведува само одредени витамини и тоа во ограничени количини, па затоа е многу важно витамините да ги добиваме преку правилна исхрана. Некои витамини може да се земаат во неограничени количини, но некои се толку посебни и силни што земањето повеќе од препорачаната дневна количина може да предизвика контраефект и да стане штетно за здравјето. Ова одамна е познато за витаминот А. Овој витамин се складира во телото и може да се изгради до токсични нивоа ако се зема во прекумерни количини.

Витаминот А го зголемува ризикот од фрактури на коските

Сега експертите од Харвард предупредуваат дека, според неодамнешните студии, скромните дози кои претходно се сметаа за безбедни може да го зголемат ризикот од фрактури на коските. Затоа тврдат дека витаминот А е штетен за жените во педесеттите години, бидејќи во оваа фаза од животот на жената се зголемува ризикот од остеопороза.

Зошто витаминот А е штетен за жените во педесеттите години

Витаминот е витамин растворлив во масти (исто како Д, Е и К), што значи дека се апсорбира во телото преку масната храна и потоа се акумулира во масното ткиво. Ако се зема прекумерно, се таложи во други ткива и станува токсичен. Ова не се случува со сите витамини. Да речеме дека B или C се растворливи во вода и вишокот се елиминира во урината.

Витаминот А, исто така наречен ретинол, е неопходен за ноќно гледање, кожа, коса или нокти. Исто така е антиоксиданс, па помага во регулирањето на растот на клетките и имунолошкиот систем. Препорачаната дневна количина на витамин А отсекогаш била 5.000 меѓународни единици (IU) или 1.500 микрограми (mcg).

Нивоата до 10.000 IU (3.000 mcg) се сметаат за безбедни, велат експертите од Харвард, но над оваа количина се покажа дека витаминот А се акумулира и предизвикува оштетување на црниот дроб или воспаление на мозокот. Од ова може да се заклучи дека можеме безбедно да земаме 5.000 IU витамин А дневно без никаков ризик по здравјето. Сите ние, но не и жените во менопауза. Дури и во оваа количина, витаминот А е штетен за жените во педесеттите години.

Зошто? Коските се живо ткиво во постојано обновување. Во основа, два типа на клетки учествуваат во овој процес: остеобласти, кои создаваат коска; и остеокластите, кои го уништуваат за да ја олеснат поправката. До 30-35 години се гради повеќе коска отколку што се губи. По 40 години, уништувањето ја надминува изградбата и постепено се губи коскената маса кај жените. Познато е дека добриот внес на калциум и вежбањето го подобруваат здравјето на коските; и дека алкохолот и штети. Но, витаминот А исто така игра важна улога во оваа равенка. Неодамнешните студии покажаа дека ги стимулира остеокластите и ги потиснува остеобластите. Затоа, диетата со наводна точна количина на витамин А, таа од 5.000 IU, може да биде контрапродуктивна за време на менопаузата и да го зголеми ризикот од остеопороза.

Зошто жените во педесеттите се изложени на ризик од остеопороза?

Жените се изложени на поголем ризик од остеопороза (губење на коскената маса што ги предиспонира за фрактури), бидејќи тие развиваат помалку коски од мажите во текот на нивниот живот, иако главната причина е менопаузата. Во оваа фаза, нивото на естроген, клучен хормон за формирање на коските, се намалува.

Ако витаминот А е штетен за жените во педесеттите години, колку треба да земам?

Експертите од Харвард велат дека умереноста е најдобра кога станува збор за витаминот А. Истражувањата покажаа дека дневната потрошувачка од 2.000 до 3.000 IU (под вообичаените 5.000 IU) е поврзана со поголема минерална густина на коските. Во оваа количина, витаминот А нема да биде штетен за жените во педесеттите години.