Холандски архитекти проектираа кристално чудо од зграда!


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Холандската архитектонска компанија МВРДВ, во обид да ја спои традицијата со модерниот стил, проектираше 6500 метри квадратни голем објект кој се нарекува Мајлстоун, а ќе никне во германскиот град Еслинген.

Зградата е препознатлива по својот „кристален камен“ и изгледа скоро прозирно, а навечер изгледа како некој вид светилник. Деловите од зградата ќе бидат „турнати“ према внатре, а некои и потполно отстраните, па така ќе има и шуплина во средината.

A post shared by MVRDV (@mvrdv) on

Од МВРДВ велат дека зградата ќе биде ревулуционерен потег на тоа подрачје. Фасадата ќе сдржи и пикселизирана мапа со можност за скенирање на QR кодови. Користењето на стаклата ќе го спречат прегревањето, а фотонапонските келии ќе генерираат енергија.