Гејтс тврди дека чет-ботовите во следните 18 месеци ќе ги учат децата да читаат и пишуваат


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Вештачката интелигенција наскоро ќе може да им помогне на децата да учат и да ги подобрат своите оценки, предвидува милијардерот и технолошки иноватор Бил Гејтс, додавајќи дека чет-ботите веќе би можеле да ги научат децата да пишуваат во следните 18 месеци, пренесува РТС.

„Вештачката интелигенција ќе биде добар учител и ќе може да се натпреварува со луѓето на тоа поле“, рече милијардерот за време на говорот на самитот во Сан Диего.

Четботите напредуваа со огромна брзина во последниве месеци, па дури и можат да се натпреваруваат со луѓето во одредени области. Брзиот напредок предизвика бурни реакции, од возбуда за можностите на новата технологија до страв од негативни последици.

Основачот на „Мајкрософт“ беше импресиониран од новата технологија.

„Четботите денес се исклучително добри во читањето и пишувањето и оваа способност ќе им овозможи да им помогнат на учениците да ги научат или да ги подобрат своите вештини. „На почетокот ќе се изненадиме колку можат да ни помогнат во читањето како асистенти, но и да дадат совети како да го подобриме нашето пишување“, вели Гејтс.

Сепак, вели тој, сè уште е тешко да се научат чет-ботови да го оценуваат квалитетот и да даваат совети, бидејќи кога професорите го прават тоа, тие треба да разгледаат голем број елементи, како структура, јасност и други особини.

Ова бара висок когнитивен процес, кој е тешко да се пресоздаде во код.

Многу експерти, сепак, веруваат дека технологијата за четбот сè уште не е усовршена и дека можат да направат големи грешки или да шират дезинформации.

„Ако погледнете за 18 месеци, вештачката интелигенција ќе стане асистент на наставниците и професорите“, додаде Гејтс.