Гејтс: Да им ги дадеме парите на жените, така сигурно ќе завршат на вистинското место


Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


Ставот на милијардерот и технолошки иноватор, Бил Гејтс, е дека „жените се од витално значење во обезбедувањето безбедност, така што финансиите и образованието за нив да се влеваат во другите делови на општеството“.

Како што понатаму изјави, на сингапурскиот „ФинТек фестивал“ „владите и компаниите кои сериозно сакаат да им овозможат на сите членови на општеството пристап до финансиски услуги, треба да ги насочат своите ресурси кон жените“.

Тој забележува дека жените обично се одговорни за финансиите во своето семејство.

– Придобивките од добивање пари под контрола на жена, значат дека тие пари поверојатно ќе се користат за храна и образование и работи што ќе го извадат тоа семејство од сиромаштија – рече тој на годинешната виртуелна конференција.

Гејтс е посветен на подобрување на вклученоста на глобално ниво. Финансиската инклузија, што се однесува на овозможување на повеќе луѓе за пристап до финансиски услуги, останува клучен предизвик за заедниците ширум светот.

Само 35% од луѓето во земјите со ниски примања имаат пристап до сметка во банка. Ова се споредува со 58% до 73% од граѓаните во земјите со висок и среден приход и 94% од нив во земјите со високи примања, според Светскиот економски форум.