Game of Thrones манија во САД – сè повеќе бебиња добиваат имиња на ликовите од серијата


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Според најновите статистички податоци кои ги објави американската Управа за социјално осигурување, над 4.500 американски бебиња минатата година добиле лични имиња поврзани со планетарно популарната и веќе култна серија „Game of Thrones“.

Евидентен е порастот на овој тренд во споредба со статистиката од 3.800 во 2017 и 3.200 во 2016 година. (Во овие бројки не се бебињата по име Џон или Џејми).

На прво место: Арја, име доделено на 2.545 бебиња родени во САД минатата година, иако Ен-би-си њуз забележува дека можеби не сите од нив биле инспирирани од Престолите, бидејќи „Арја е име што се користи на меѓународно ниво“.

Останатите 10 најупотребувани имиња и на колку бебиња им било дадено секое од нив:

Калиси: 560

Јара: 434

Лиана: 319

Денерис: 163

Шеј: 125

Ренли: 102

Џори: 72

Тирион: 58

Бриен: 33