Фиго и компанијаа играа фудбал на нулта гравитација – вака изгледаше тоа (снимка)


Ќе игра ли Елмас против Баерн Минхен!? ↓↓↓


Фудбалската икона Луис Фиго заедно со тим од меѓународни играчи ги покажаа своите фудбалски вештини на нулта гравитација со цел да го соборат Гинисовиот светски рекорд за фудбалски натпревар на голема височина.

Во обидот за Гинисов рекорд, организиран од Mastercard, Фиго и тим играчи од целиот свет се качија на авион специјално опремен со фудбалско игралиште и летот тргна по параболичен пат за да симулира нулта гравитација за играта на 20.230 стапки, односно 6166 метри. Натпреварот официјално го собори Гинисовиот рекорд за фудбал на најголема височина на параболичен лет.

„Фудбалот ги надминува границите и ги обединува луѓето ширум светот. Сум играл на стадиони каде електричната атмосфера предизвикува емоции што ги пресекува културите и националностите, ова беше точно истото искуство кога го имав играјќи ја оваа прекрасна игра на 20.000 стапки над земја со група бестрашни фудбалски фанатици кои ја носат својата страст за спортот до невидени височини“, рече Фиго во соопштението.