Ер Србија уште сообраќа за Москва – иако тројно поскапи, распродадени сите летови за Русија

Иако повеќето патнички авиони кои летаа меѓу Москва и другите европски престолнини се приземјени поради забраните за воздушниот простор што беа донесени по големата инвазија на Украина од страна на Русија, две авиокомпании со седиште во Србија сè уште превезуваат патници во и надвор од руската престолнина, пренесува Радио Слободна Европа.

Државната „Ер Србија“ и „Ер Пинк“ во приватна сопственост го искористија одбивањето на Белград да се приклучи на санкциите на ЕУ за таквите летови, потенцијално намалувајќи го предвидениот ефект врз про-Кремљ елитите и другите богати Руси, и покрај растот на глобалното незадоволство поради хуманитарните трошоци кои произлегуваат од конфликтот.

Цените на седиштата во српските комерцијални летови надвор од Москва неделава пораснаа речиси тројно, но и покрај тоа летовите се распродадоа. Забраните за летови се дел од невидениот досега европски одговор на руската инвазија на Украина, вклучително и отсекување од банкарската меѓународна трансакциска мрежа и пазарите на капитал, исклучување од големите спортски натпревари и санкции насочени кон претседателот Владимир Путин и неговиот најблизок круг.