Едноставни и практични вежби за одмор на очите од компјутерот


Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


По цел ден седиме пред компјутер, и кога ќе се задлабочиме во некоја задача или текст, забораваме да трепкаме. Очите ни се сушат, а видот се расипува… Сепак, постојат вежби што може секојдневно да ги правите за да го подобрите видот.

-Трепкајте две минути. Оваа вежба помага за да ја регулирате циркулацијата на крвта во очите.
-Кружете со главата додека гледате напред. Прво од десно на лево, а потоа од нагоре надолу. Ова исто така ја зголемува крвната циркулација во очите.
-Погледнете надесно, а потоа полека налево. Потоа истото направете го во спротивен правец.
-Затворете ги очите и опуштете се. За мракот се верува дека ги зајакнува фоторецептивните ќелии во очите што помага да се одржи добриот вид.
-Поместувајте го вашиот поглед во различни правци. Погледнете десно, па лево, горе, па долу, кружете со погледот и правете осмица.
-Затворете ги очите цврсо на 5 секунди, а потоа отворете ги. Направете го тоа седум пати. Оваа вежба помага да одморите очните мускули и да ја подобрите циркулацијата на крвта во очите.
-Полека притискајте ги слепоочниците со прстите на две секунди. Повторете го ова четири или пет пати. -Оваа вежба го подобрува протокот на интраокуларните флуиди.
-Држете ги очите отворени и со погледот цртајте едноставни геометриски фигури. Потоа преминете на покомплицирани геометриски облици.
-Затворете ги очите и полека поместувајте ги очните јаболка горе и долу. Повторувајте го ова до десет пати.
-Застанете блиску до прозорецот и фокусирајте го погледот на нешто што е мошне блиску до вашето лице. -А потоа на нешто што е најоддалечено од прозорецот. Повторете ја вежбата 10 пати.