ДУИ ги постави условите: Официјализирање на албанскиот јазик и прием во НАТО


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Демократска унија за интеграции ќе коалицира со онаа партија од македонскиот блок која ќе вети изполнување на петте ветувања што оваа партија која освои најголем број пратеници во албанскиот блок, ги даде пред електоратот.

„Демократската унија за интеграции има целосен легитимитет да ги претставува Албанците во Собранието и да преговара со кого сака за состав на нова влада. Во коалиција ќе влеземе само со онаа партија која ќе се согласи да ги исполниме петте ветувања што ги дадовме до албанското гласачко тело“, изјави Бујар Османи во емисијата „Клик Плус” на ТВ 21.

Инаку, ова е 11-та победа по ред по формирањето на партијата во 2002 година.

„Ќе преговараме со било и да е партнер од можните коалиции, само врз основа на петте ветувања од нашата платформа – официјализирање на албанскиот јазик, пропорционална распределба на Буџетот, решение за спорот околу името, интеграција на Македонија во НАТО и инфраструктурното поврзување на териториите населени во поголемиот дел со Албанци. Ова се условите кои ги има ДУИ, за да влезе во коалиција“, изјави Османи.

Ермира Мехмети, досегашната пратеничка на ДУИ деновиве изјави дека ДУИ е морален губитник на изборите поради тоа што не се противеле на политиките на ВМРО-ДПМНЕ, па според неа, ДУИ треба да се реформира и засега да остане во опозиција.

„На прстите од една рака можат да се избројат луѓето од ДУИ кои се за коалиција со ВМРО-ДПМНЕ“, изјави Мехмети.

Експерти сметаат дека по прогласот на ВМРО-ДПМНЕ и говорот на Никола Груевски, лидерот на партијата, пред партиските приврзаници на протестот пред ДИК, позициите на ДУИ во однос на продолжување на старата коалиција повеќе од сигурно е дека се малку поместени. Сметаат дека ДУИ тешко ќе може да ја оправда антизападната реторика на Груевски, ако се знае дека интеграциите се клучен дел од платформата на ДУИ.