Документарен филм за Попова Шапка и Тетово од 1958 година

Продукцијата е на „Вардар филм“, Скопје. Содржината е посветена на развојот на туризмот на шарпланинскиот регион и растителниот и животинскиот свет на Шара, на Тетово и Гостивар, Галичник и Лазарополе, Бигорски, мавровско.

Режијата е на Трајче Попов, по сценарио на Нешо Марковски. Зад камерата е Билбиловски Киро, а монтажата е на Драгомир Панков.