Дали вечерва ќе добиеме одговор од вонземјаните на порака од пред 40 години?


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Астрономите вечерва со нетрпение ќе чекаат одговор од вонземјаните на порака која ја испратиле пред 40 години.

Професорите Масаки Моримото и Хисаши Хирабајаши, од Универзитетот Стенфорд, Калифорнија, упатиле софистицирана порака „здраво, има ли некој таму“ до ѕвезда оддалечена 16,7 светлосни години, наречена Алтај на 15 август 1983 година.

Се состоела од 13 цртежи со надеж дека накратко ќе им ја објаснат историјата на животот на Земјата на сите вонземски приматели.

Вечерва (22.08.) во 22 часот, научниците веруваат дека пораките можеби конечно стигнале до целта.

Има надеж дека вонземските суштества ќе го добијат сигналот и љубезно ќе вратат порака, која ќе биде преземена со помош на огромна антена широка 64 метри во Нагано, централна Јапонија.

Професорот Моримото беше опишан како „инспирација за помладите генерации кои влегуваат во новородената радиоастрономска заедница во Јапонија“, но за жал почина во 2010 година.

Така, зависи од тимот од Универзитетот во Хјого да слуша внимателно какви било невообичаени радио сигнали во рок од приближно еден час.

Дури и ако нема одговор, мисијата сè уште нема да се смета за катастрофален неуспех бидејќи научниците можеби ќе треба да чекаат уште некое време за одговор.

Дали истражувачите ќе добијат одговор оваа вечер останува мистерија, особено затоа што не се пронајдени егзопланети кои орбитираат околу Алтаир.

Сепак, водечкиот астроном Шинја Нарусава (58) ја задржува верата и цврсто верува дека интелигентен живот надвор од Земјата постои некаде во универзумот.

„Голем број егзопланети се откриени од 1990-тите“, изјавија тие за јапонскиот весник Асахи Шимбун во неделата.

„Алтаир можеби има планета чија околина може да одржува живот“.

И 22 август е значаен датум во јапонскиот календар, што поттикна уште една причина за тимот да избере денес да се надеваме дека ќе се оствари контактот.

Денеска се означува „фестивалот на ѕвездите“ познат како Танабата, кој паѓа токму вечерва во лунарниот календар оваа година, пишува Дејли Стар.