Дали нашата реалност фактички е „матрикс“ состојба?

Некои од најбогатите и најмоќни луѓе во светот (како Елон Маск) шпекулираат дека можеби живееме во компјутерска симулација, како онаа од филмот Матрикс – тој вели дека шансите дека НЕ живееме во симулација се „еден према билиони“, а дури и аналитичарите на Bank of America имаат изјавено дека шансата дека живееме во свет како од Матрикс изнесува дури 50%.

Сега, уште најмалку два милјардеру од Силиконската Долина вложуваат пари во напорите луѓето да се „извадат“ од симулацијата во која што тие веруваат дека живееме, тајно најмувајќи научници кои работат на тоа. Ова доаѓа од устата т.е тастатурата на Tad Friend, новинар од The New Yorker, кој зборувал со Сем Алтман, сопственик на компанијата Y Combinator која помага на технолошките компании да се развиваат.

Елона Маск во еден од неговите говори годинава изјави дека до неговиот заклучок дека живееме во симулација дошол по некој разговор каде што му било посочено дека компјутерската технологија толку бргу напреднала, да во иднината нема да бидеме способни да ја разликуваме од вистинскиот живот, и дека не постои причина да мисли дека тоа веќе не се случило и ние живееме во симулација. Доколку пак навистина не живееме во симулација, Маск мисли дека во тој случај цивилизација еден ден ќе престане да напредува и на човештвото ќе му дојде крајот.

Сем Алтман, според она што го има изјавено за The New Yorker, има сличен став – дека е загрижен за начинот на кои уредите кои не опкружуваат можат да доведат до истребување на свеста од универзумот. Тој вели дека најдоброто сценарио за борба против ова е спојување на нашите мозоци со компјутерите, и upload-ирање на информациите од нив во cloud-от.