Дали конечно се откриени тајните одаи во пирамидата од Гиза?


Три дерби натпревари овој викенд ↓↓↓


Големата пирамида во Гиза можеби содржи дополнителни мистериозни простории. Експертите го потврдиле постоењето на две празнини откако го скенирале милениумскиот споменик со радиографска опрема. Ова следи по објавата на египетското Министерско за антиквитети дека биле најдени аномалии во пирамидата изградена пред 4500 години во времето на фараонот Куфу. Се извршуваат понатамошни тестови за да ја определат фуннкцијата, природата и големината на овие простории.

18-10-great-pyramid1

18-10-great-pyramid2

Со височина од 146 метри, Големата пирамида во Гиза, исто така именувана и како Пирамидата на Куфу, според синот на фараонот Снефру, се смета за една од седумте чуда во древниот свет. Таа има три познати комори, и како и останатите египетски пирамиди, била наменета како гробница за владетелот.

18-10-great-pyramid3 18-10-great-pyramid4

„Сега можеме да потврдиме за постоењето на празнина скриена зад северниот ѕид, која би можела да претставува најмалку еден коридор во Големата Пирамида“, велат научниците. Другата празнина била откриена на североисточното крило, велат научниците, кои употребуваат радиографија и 3D реконструкција за нивната студија.

18-10-great-pyramid5