Вебкафе

Чудно: Има пореметување и не може да препознава лица!

Koлку и да ви делува ова пореметување како научна фантастика, тој нажалост е секојдневност на многу луѓе кои боледуваат од оваа болест, а стану збор за просопагноси.

Иако ова е пореметување кое од неодамна почна да привлекува внимание кај луѓето, се уште е недоволно објаснето.

Стефани Чејс, е една девојка која пати од ова пореметување, а дијагностицирано и е кога имала 21 година.

„Практично, јас сум последна која би требало да бара некој во гужвата, но во 90% од случаите јас ги најдувам побрзо од другарките. Тоа е така бидејќи не се фокусирам на лицето туку на облеката и деталите. Можам да забележам дека некој недостига, без да бројам колку сме.“ рече таа.

Нејзе и е многу тешко да создава пријателства бидејќи не може да го запамти лицето, па често може да не се сеќава на тоа пријателство. Тоа од друга страна помага кога се фокусирате на други работи кои ги посдуваат луѓето, како што е личноста и однесувањето.

Што се однесува до забавување, таа истакнува дека може да и пријди било кој, бидејќи таа не му го гледа лицето. Некој познат актер, прво треба да ја убеди дека тој, па после да продолжи понатаму.

To Top