Борците на ИСИС се обиделе да киднапираат 25.000 мирни житеи од Хамам ал Алил

Броците на ИД убиле 40 поранешни членови на ирачките сили за безбедност во близина на градот Мосул и ги фрлиле нивните тела во реката Тигар, изјави денеска претставникот на УНХЦР, Равина Шамдасани.

Таа посочи дека информациите се добиени од сведоци.

Како што наведе Шамдасани, екстремисттие од ИД исто така се обиделе да превезат околу 25.000 мирни жители од градот Хамам ал Алил, кој се наоѓа јужно од Мосул, со десетици камиони и минибуси во текот на ноќта во понеделникот, веројатно за да ги искористат како човекови штитови при одбраната на нивните позиции.

Повеќето камиони, кои тргнале кон Тал Афар, се вратиле под присила на военовоздушните патроли, но неколку автобуси успеале да стигнат до Абу Саиф, кој се наоѓа на 15 километри северно од Хамам ал Алил.

Како што наведе претставникот на УНХЦР, борците на ИД ги пренесуваат луѓето се поблиску до Мосул и ги распоредуваат на нивните објекти, кои можат да претставуваат воени цели.

Споре неа, иако има „искушенија за одмазда“ врз заробените борци на ИД, ОН не документирала слични злоупотреби од страна на ирачките сили.

Таа го поздрави ветувањето на ирачката Влада за заштита на мирните жители во сржта на нивната стратегија.

Шамдаси наведе дека нема информации за коалициони воздушни удари, при кои загинале цивили, вклучително и лица, користени како човекови штитови.

Таа исто така изјави, дека сите завојувани страни во сирискиот град Алепо можеби вршат воени злосторства, бидејќи неселективно напаѓаат реони населени со мирни жители.

Според податоците на ОН, во Алепо за време на викендот загинале над 30 цивили, вклучително и 10 деца.