19/21 часот оди во аут: Укинато временското ограничување за продажба на алкохол


Уште еден поткаст! Fat Cacko: Од гитара до Fat kitchen bistro и најдобриот бургер во градот ↓↓↓


Со најновите законски измени што пратениците ги усвоија на собраниска седница, укината е забраната за продажба на алкохол во трговијата по 19, односно 21 часот, воведена во 2008 година. Со неа се дозволува и продажба на алкохолни пијалаци во киосците, но останува забраната за продажба во продавниците во состав на бензинските станици.

Укинувањето на ограничувањето на продажбата на алкохол ги израдува трговците кои во изминатите десетина години, откако беше воведена забраната се соочија со намалена продажба и реакции од купувачите дека одлуката е ретроградна во однос на развиените земји.

И лекарите веат дека забраната не го решаваше проблемот со злоупотреба на алкохолот, наведувајќи дека тие што пијат пред 19 часот си купуваа алкохол и си правеа домашни резерви. Тие нагласуваат дека ако општеството сака да се бори со алкохолизмот има други начини и оти тоа е прашање на воспитно образовниот процес и на други институции. Еден ден откако Собранието ги усвои измените на Законот за трговија, кои ќе стапат на сила осум дена по објавување во Службениот весник, луѓето вработени во трговските објекти велат дека тоа за нив е добра вест.