16-годишен шахист го победи светскиот шампион во шах Магнус Карлсен

16-годишниот Рамешбабу Прагнанандаа го изненади светскиот шампион во шах Магнус Карлсен во неделата, победувајќи го на мастерсот во Ертингс.

Прагнанандаа, несвојствено за негова возраст и неговото искуство останал ладен и прибран, додека светскиот шампион грешел и му дозволил на тинејџерот од Индија да стигне до голем триумф.

Тоа беше прва победа за Праг над Карлсен, а тој стана најмладиот играч кој го победил Карлсен откако суперѕвездата стана светски шампион во 2013 година.