13,5 милијарди години видени со Џејмс Веб: Откриена досега најстарата позната галаксија во универзумот

Маглината „Карина“

Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


Со помош на телескопот Џејмс Веб (JWST) НАСА лоцираше галаксија стара 13,5 милијарди години, која сега е најстарата позната галаксија во универзумот видена од човечки очи.

Галаксијата наречена GLASS-z13 (GN-z13), настанала само 300 милиони години по Големата експлозија што се случила пред 13,8 милијарди години.

Претходниот рекордер, откриен од телескопот Хабл во 2015 година, беше GN-z11 кој датира 400 милиони години по раѓањето на универзумот. JWST сними поглед на GN-z13 со помош на својот инструмент Near Infrared Camera (NIRCam), кој е способен да детектира светлина од најраните ѕвезди и галаксии.

Овој телескоп користи широк опсег на инфрацрвена светлина за да „види“ назад во времето, што се прави со анализа на времето потребно за светлината да патува низ вселената. Додека ја истражуваше областа GN-z13, JWST исто така забележа GN-z11.

Научниците од Центарот за астрофизика Харвард и Смитсонијан во Масачусетс забележуваат дека иако и двете се стари, секоја од галаксиите е многу мала, пишува New Scientist. GN-z13 е широк околу 1.600 светлосни години, а GLASS z-11 е 2.300 светлосни години.

Ова се споредува со нашиот Млечен Пат кој е со дијаметар од околу 100.000 светлосни години. Весникот, објавен во arXiv, забележува дека и двете галаксии имаат маса од една милијарда сонца, што е затоа што тие се формирале непосредно по појавата на Големата експлозија.