Започна 50-то јубилејно издание на Македонскиот театарски фестивал „Војдан Чернодрински“


Лига на Шампиони: Нова сезона, нови очекувања! ↓↓↓


Во присуство на Претседателот на РМ Ѓорге Иванов, министерката за култура Елизабета Канческа – Милевска, пред патениците во собранието на РМ, Градоначалникот Марјан Ристески, претседателот на совет, уметничкиот директор на Фестивалот Петар Темелковски и пред голем број на гости започна 50-то јубилејно издание на Македонскиот театарски фестивал „Војдан Чернодрински“.

13.6.festival1

Фестивалот започна со Македонската химна, а веднаш потоа следуваше читање на Повелбата –  признание кое Претседателот Ѓорге Иванов му го додели на јубилејниот фестивал. Плоштадот „Методија Андонов – Ченто“ претставуваше голема театарска сцена на која актерите од македонските театри пееја и  изведоа  делови од текстови на патронот – Војдан Чернодрински. Режисер на овој заеднички перформанс кој траеше околу два часа беше познатиот режисер Дејан Пројковски.

13.6.festival2

13.6.festival3

13.6.festival4

Во официјалниот дел на фестивалската програма и во трката за награди се 13 претстави на македонските професионални театри. Фестивалот ќе трае од 12 до 19 јуни. Годинашни добитници на наградата за животно дело се актерите Мето Јовановски и Благоја Чоревски и театрологот Јелена Лужина. Фестивалската програма започна вчера со претставата на МНТ „Електра“, која поради спецификата, публиката ја гледаше во Скопје на нејзината матична сцена. На 16 јуни публиката ќе патува во новиот театар во Велес за да ја проследи претставата „Приказни од шестиот кат“.

13.6.festival6

13.6.festival7

13.6.festival8

Во присуство на Министерката за култура Елизабета Канческа – Милевска и Градоначалникот Марјан Ристески беше пуштена во употреба и реконструираната сала во ЦК „Марко Цепенков“, а воедно ја проследија и изложбата „Древности“ од Александар Станкоски која се оддржа во ликовна галерија.

13.6.festival9

13.6.festival10

13.6.festival5