„Електра“ од МНТ победник на 50-от Македонски театарски фестивал „Војдан Чернодрински“-Прилеп


Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


Тричленото жири во состав: Ѓорѓи Јолевски, Илбер Муртези и Тони Михајловски ги објави наградените актери, драмски и театарски работници и претстави на јубилејното 50-то издание на МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп.

Наградата за најдобра претстава во целина ја доби „Електра“ од Македонски народен театар, Скопје. За истата претстава, награда за најдобра режија доби режисерот Андриј Жолдак. Од истата претстава, актерката Дарја Ризова ја доби наградата за најдобра главна женска улога. Наградата за најдобра главна машка улога ја доби Адем Карга од Албанскиот народен театар за улогата во претставата „Предавање“.

Најдобра споредна женска улога беше онаа на Ѕвездана Ангеловска, во „Електра“, а наградата за најдобра споредна машка улога ја доби Митко Апостолоски за улогата во „Иванов“ од Чехов, во изведба на Битолскиот народен театар.

Награда за најдобра музика за претстава доби Марјан Нечак за „Свадби“, а за кореографија претставата „Многу врева за ништо“.