За сите кои погрешно го прават тоа: Еве како правилно се нанесува дезодоранс

Луѓето најчесто практикуваат да се прснат со миризлив дезодоранс наутро, после туширање или кога ќе почувствуваат дека почнале да се потат. Но, истражувањата поврзано со користењето на дезодорансот велат дека тоа е погрешен начин на употреба на истиот.

Имено, дезодоранс треба да се нанесе пред спиење и тоа исклучува под пазувите.

Истражувачите дошле до заклучок дека тоа е најдобриот момент за нанесување на антиперспирант, затоа што во тој период најмалку се потиме, пренесува Хафингтон Пост. Ако малку се потиме во моментот кога нанесуваме дезодоранс, тој подобро ќе функционира и ќе го намали потењето под пазувите.

Во таа студија се спомнува и дека ефектот од дезодорансот така најдолго трае, како и дека утринско туширање или бричење под пазувите нема да го отстрани зошто веќе се „примил“ на кожата.