Актуелно

За 24 часа 12 нови случаи на заразени со коронавирус во Македонија

Статистичките официјални податоци упатуваат дека во последните 24 часа во Македонија има 12 нови заразени лица од коронавирусот.

Процентуално земено, тоа е намалување на бројот на заразени лица на дневна основа во однос на последните два дена кога имаше над 20 случаи на ден. Од нив 7 се од Скопје и 5 од Куманово. Алсат дознава дека меѓу заразените има и тројца полицајци. Бројот на заразени лица во нашата земја сега достигна 148.

Бројот на заразени низ градовите

Скопје -88 случаи
Дебар -40 случаи
Куманово -8 случаи

Штип -7 случаи

Кавадарци -2 случаи
Охрид -2 случаи
Гостивар -1 случај

Од Министерството за здравство апелираат сите лица кои имаат симптоми и се сомневаат дека можеби имаат корона вирус да се јават кај матичниот лекар наместо да одат самите на клиника. Матичниот доктор, по прашањата кои ќе постави ќе одлучи дали е потребно или не пациентот да се тестира за коронавирус. Од суштинско значење за сите е граѓаните да одговорат искрено на сите прашања поставени од нивниот матичен лекар. Во случај да е потребно тестирање, матичниот лекар ќе закаже термин преку „Мој термин“ на еден од четирите контролни пунктови, во зависност од местото на живеење на пациентот.

Министерството за здравство информира дека е невозможно да се направи тестирање без закажан термин, затоа на граѓаните им се советува да не одат лично на клиника. Телефонскиот број 0800 002 03 е исто така достапен за информирање. Четири пунктови за тестирање се: на поликлиниката Чаир, поликлиниката „Јане Сандански“, клиниката „Жан Митрев“ и Институтот за јавно здравје.

Бројот на граѓани во самоизолација и карантин е 10 100. Во нашата земја починаа две лица заразени од коронавирусот, 57-годишна жена од Куманово и 63-годишен маж од Дебар.

To Top