Во САД отворен првиот музеј на NFT креации

Музеј посветен на NFT – креации базирани на блокчејн кои го освоија светот на уметноста – беше отворен во Сиетл, САД.

Музејот на NFT (незаменливи токени) во Сиетл содржи оригинални уметнички дела со објаснувања за технологијата зад нив и е дизајниран да им помогне на посетителите да се движат низ новиот свет на незаменливи токени.

„Значењето на физичкиот простор е да се олесни пристапот за сите“, изјави за АФП ко-основачот на музејот Питер Хамилтон.

„Можете да влезете овде, и во зависност од тоа колку знаете или не знаете за дигиталната уметност, за NFT, тоа навистина не е важно, бидејќи можете да видите уметност на екран со голем формат, на начин што ќе ве потсети да бидете дел од музејска изложба“.

NFT е дигитален факт што ја потврдува сопственоста на уметничко дело во дигиталниот свет, а со него се тргува исклучиво во криптовалути. Иако нивната содржина може да се копира, NFT е „оригинален“, на ист начин како што има безброј отпечатоци од „Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи, но само Музејот Лувр го има оригиналот.

Инвеститорите и богатите колекционери во последниве месеци се обидоа да се вклучат во најновата дигитална лудост, која се потпира на истата блокчејн технологија што ги движи криптовалутите. На неодамнешните аукции беа платени огромни суми за NFT, вклучително и 69,3 милиони долари за дигитално дело на уметникот Бипл на аукција во Christie’s.

Како и сите нови технологии, и за нив има сомнежи; некои набљудувачи ги отфрлаат како каприц или уште полошо – нешто како „новиот дух на царот“. Но, посетителите на музејот рекоа дека чувствуваат нешто реално.

„Тоа е еден вид глобален феномен, па го гледаме како оживува“, изјави посетител на музејот „Кара“. За посетител на Хамилтон, гледањето на таа еволуција е дел од забавата.

„Тешко е да се каже каде ќе не однесе оваа технологија, ова е навистина само почеток“, рече тој.

„Кој и да ви каже дека е експерт за NFT, не ви ја кажува вистината затоа што сите учиме, сите почнуваме од многу рано искуство“, објави Франс 24.