Во оваа професија жените заработуваат бескомпромисно повеќе од мажите

 Само во една професија жените заработуваат повеќе од мажите, а тоа се манекенките.

Најплатена манекенка во светот е Бразилката Жизел Бундхен со 30,5 милиони долари годишна заработка. Најплатен машки модел во светот е Шин Опрај, кој годишно заработува 1,5 милиони долари.

По Жизел, најплатена манекенка е Адријана Лима (20 милиони), а на трето место се Карли Клос и Кендал Џенер (10 милиони). Потоа следат Џиџи Хадид и Роси Хантингтон Вајтли.