Актуелно

Во Македонија зголемен бројот на пациенти со дијагностициран рак на тироидна жлезда

Во Македонија има појава на зголемен број на пациенти со карцином за на тиродина жлезда. Дневно во Институтот за патофизилогија се прегледуваат и до 100 пациенти кои имаат проблеми со тиродината жлезда.

Годишно и до 20.000 пациенти поминуваат на преглед на овој институт, половина од нив имат потреба од ехо. Во моментов на инситутот има само два апарати.

На помош за решавање на тој проблем решение понуди јапонската амбасада која за институтот обезбеди грант за набавка на нов апарат за ултразвук за тиродина и вратна регија.

Докторите велат дека за појавата на автоимуните заболувања нема еден фактор, за нив е најважна навремената дијагностика.

To Top